L’entitat lleidatana ha entrat a formar part de la xarxa Rehab-Lab, un ambiciós projecte cofinançat per la Generalitat de Catalunya amb fons UE-Next Generation

ASPID elaborarà solucions personalitzades per als seus usuaris —persones amb discapacitat en situació de dependència— mitjançant impressió 3D, després d’entrar a forma part de la xarxa Rehab-Lab, un projecte impulsat per cinc entitats catalanes i cofinançat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya amb fons Next Generation de la UE. ASPID ha estat acreditat com a laboratori de fabricació (FabLab), juntament amb altres entitats, en el decurs de la Primera Jornada Anual de la xarxa Rehab-La celebrada a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona.
A través d’aquest projecte, en el qual ASPID treballa des de fa mesos, l’entitat lleidatana disposarà d’un FabLab per mitjà del qual imprimirà ajudes funcionals adaptades a cada usuari, des de tiradors de cremallera de jaquetes a adaptadors per a raspall de dents. El sistema anirà a càrrec de terapeutes ocupacionals i permetrà obtenir solucions òptimes que donin resposta a necessitats específiques dels usuaris d’ASPID.
A més, ASPID comptarà amb suport tècnic, formació contínua i actualitzada per als seus equips professionals, suport tècnic especialitzat en disseny i impressió 3D, accés complet a la plataforma europea Rehab-Lab (amb arxius compartits, dissenys reutilitzables i fòrums de col·laboració) i podrà participar en trobades anuals per intercanviar coneixement i bones pràctiques.
Rehab-Lab adapta a Catalunya un model nascut a França el 2015, impulsat pel CMRRF de Kerpape, i que s’ha anat expandint a diversos països europeus. Amb el desplegament d’aquests nous laboratoris, el model es consolida a Catalunya i s’estableixen les bases per a la seva extensió a altres territoris de l’Estat espanyol, en coordinació amb la xarxa europea.
Des de la seva posada en marxa, el projecte ha promogut la creació de laboratoris de fabricació digital o FabLabs dins d’entitats socials i sociosanitàries. Amb les recents incorporacions, la xarxa catalana ja suma dotze centres acreditats, tots amb capacitat per dissenyar i fabricar ajudes funcionals adaptades a les necessitats de les persones usuàries.
El projecte Rehab-Lab, origen de la xarxa Rehab-Lab, va ser impulsat per un grup liderat per la Fundació iSocial i del qual formaven part, també, Fundació Ampans, l’Institut Guttmann, la Fundació CIM-UPC i Avinent Group.
Per més informació podeu contactar amb ASPID al 973 22 89 80 o per correu electrònic a lribas@aspid.cat.