El 5 de novembre celebrem el Dia Mundial de la Persona Cuidadora, una data per reconèixer la tasca essencial dels qui dediquen gran part del seu temps a cuidar persones amb necessitat de suport, sovint persones grans, amb dependència o discapacitat. Tant els familiars que ho fan de manera altruista com els professionals de la cura són un pilar fonamental per al benestar de moltes persones, i és per això que el present escrit té per objectiu reconèixer la seva labor, sovint poc valorada.
Els familiars cuidadors es troben amb la responsabilitat de cuidar un ésser estimat sense tenir la formació necessària, però amb una gran entrega i dedicació. Des de la meva experiència com a coordinadora del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) d’ASPID, veig de prop com aquesta situació pot afectar el benestar i la salut dels cuidadors i cuidadores. La cura constant, tot i estar motivada per l’amor i el compromís, sovint comporta un desgast emocional que pot derivar en sensació de solitud, estrès i esgotament.
Cuidar una persona és una tasca complexa que requereix atenció emocional, paciència i sacrifici. Molts/es familiars cuidadors/es es troben dedicant-hi moltes hores al dia, segons el grau de suport que requereixi la persona, sense tenir opció a un descans, a unes vacances, a activitats d’oci, limitant les relacions personals i veient reduït el temps per a dedicar-se a si mateixos/es. Això pot impactar negativament la seva salut física i mental. Per això, és fonamental oferir-los el suport i els recursos necessaris perquè puguin continuar amb aquesta responsabilitat de manera sostenible i sense posar en risc el seu propi benestar.
Al seu torn, els professionals de la cura també tenen un paper clau en aquesta equació. Les auxiliars sociosanitàries són el cor silenciós del sistema de cures. La seva tasca diària, sovint invisibilitzada, té un impacte profund tant en les persones que atenen com en les seves famílies. A més de l’assistència sociosanitària, ofereixen una cura integral que inclou suport emocional, escolta activa i un acompanyament constant, garantint que cada persona rebi el respecte i la dignitat que mereix. Aquestes professionals permeten a les persones amb dependència mantenir la seva qualitat de vida i autonomia en el propi entorn i alhora ofereixen un respir imprescindible per als cuidadors familiars, alleujant-los d’una càrrega que, sense el seu suport, seria insostenible.
El seu treball no només cuida, sinó que transforma vides, contribuint a una societat més humana i solidària.
És el moment de reivindicar el seu paper fonamental i garantir que rebin el reconeixement i l'ajut que mereixen, ja que sostenen el benestar de moltes persones vulnerables en la nostra societat.
Per tot això, és fonamental que disposin de suports complementaris en diversos àmbits, com ara el treball social, els grups d'ajuda mútua i programes de formació i recolzament. En aquest sentit, des d'ASPID oferim una atenció integral que inclou serveis com ASPIDOrienta, el Cercle de cuidadors/es i el programa formatiu de l'Escola de persones cuidadores no professionals de NeuroLleida, cobrint tant les necessitats emocionals com formatives dels cuidadors.
Patrícia Buedo Bonet
Treballadora Social. Num. Col. 8557
Coordinadora dels Serveis d’Atenció a Domicili d’ASPID