
El Banc de Productes de Suport d’ASPID s’ha adherit recentment a la Xarxa Rehab-Lab de Catalunya. Aquesta xarxa està formada per diferents FabLabs arreu del territori Català, i que seran espais de fabricació d’ajuts funcionals personalitzats a través d’impressores 3D.
D’aquesta manera, ASPID esdevindrà seu del FabLab ciutat de Lleida i que ens permetrà oferir solucions adaptades a més persones amb discapacitat motora, millorant la seva autonomia i qualitat de vida.
Els ajuts funcionals són peces de plàstic personalitzades, de baix cost i fabricació ràpida, que responen a necessitats específiques de les persones amb discapacitat en el seu dia a dia. Tot i l’existència de productes de suport al mercat, aquests sovint són estàndards i no s’adapten a les particularitats de cada persona. Segons una enquesta de l’INE del 2022, el 46% de les persones amb discapacitat requereixen ajudes tècniques en la seva vida quotidiana, mentre que un 18% les necessiten, però no en fan ús.
La Xarxa Rehab-Lab Catalunya
Davant d’aquesta realitat, i sota la inspiració de la comunitat Rehab-Lab francesa, l’any 2023 vam impulsar el projecte Rehab-Lab.Cat, un projecte d’innovació social i tecnològica liderat per la Fundació iSocial i amb la participació de la Fundació CIM-UPC, la Fundació Ampans, l’Institut Guttmann i l’empresa Avinent.
En el impuls de la xarxa Rehab-Lab, un grup de 28 terapeutes ocupacionals i altres professionals de les diferents entitats s’han format en el disseny i fabricació d’ajuts funcionals amb impressió 3D a les instal·lacions de la UPC. Aquesta capacitació incloïa l’aprenentatge tant d’aspectes tècnics com de la metodologia Rehab-Lab, que fomenta la cocreació entre la persona usuària, els terapeutes ocupacionals i els enginyers.
La xarxa Rehab-Lab és el resultat de la col·laboració entre entitats del tercer sector, l’àmbit universitari i el sector tecnològic. A les cinc organitzacions fundadores s’hi sumen ara:
• ASPACE Catalunya (Barcelona)
• Grup Alba (Tàrrega)
• Grup MIFAS (Girona)
• ASPID (Lleida)
• Grup Esclat (Barcelona)
• Fundació El Maresme (Mataró)
• Fundació Onada (Tarragona)
• Fundació Althaia (Manresa)
• Fundació Ramón Noguera (Girona)
Per al Banc de Productes de Suport d’ASPID, esdevenir un punt FabLabs a Lleida comportarà una fita important en la innovació aplicada a la inclusió i l’autonomia de les persones amb discapacitat motora, consolidant encara més les diferents solucions per a poder viure amb més autonomia.